Jadłospis

Dzień

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

30.07.2018r.

Chleb pszenno-żytni

i mineralny  40g   z  masłem 10g                                                         – kiełbaski na ciepło

z ketchupem   50g      

-  rzodkiewka  20g

- bawarka   200ml

Zupa krupnik  z ziemniakami   i pietr. zieloną   350g 

–makaron z serem   200g   

- plasterki jabłuszka 50g

– kompot  200ml

Wek

z masłem, jajkiem na twardo

i szczypiorkiem

150g

– herbatka  150ml

 

A= 1,7

A= 1,7,9

A= 1,3,7

Wtorek 31.07.2018r.

Bułeczka mleczna 40g 

z  masłem 10g   

– serkiem kanapkowym naturalnym  20g

- kakao   200ml

- jabłka  20g

Zupa jarzynowa z grysikiem

 i pietr. zieloną   350g 

–  spaghetti z mięsem mielonym

 i sosem pomidorowym  200g   

- ogórek kiszony  50g 

– kompot  200ml

Wafelek ryżowy

z miodem  150g

 - herbata  150ml           

 

A= 1,6,7

A= 1,7,9

A= ---
Środa      

 

A=

A=

A=

Czwartek

 

 

 

 

A=

A=

A=

Piątek

 

 

 

 

A=

A=

A=

 

W każdej grupie umieszczone są dozowniki z wodą mineralną , niegazowaną „Staropolanka” – podawana na każde życzenie dziecka.

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w naszych posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy i migdały
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin
  14. Mięczaki

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier wanilinowy, cynamon – zgodnie z informacją producenta mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera  i gorczycy.