Jadłospis

Dzień

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

22.10.2018r.

Chleb pszenno-żytni i mineralny  40g   z  masłem 10g                                                         – polędwica sopocka  20g      

- ogórek zielony i rzodkiewka 20g 

 - herbata z cytryną  200ml

Zupa kapuśniak z ziemniakami

i kiełbaską   350g 

–   placki drożdżowe z twarogiem

i cukrem pudrem   150g   

- jabłuszko 50g

– kompot  200ml

 

Chleb razowy

 z masłem, serem żółtym na liściu sałaty i pomidorem

150g                                     – herbatka  150ml

 

A= 1,7

A= 1,3,7,9

A= 1,7

Wtorek 23.10.2018r.

Chałka 40g  z  masłem 10g  

– płatki kukurydziane na mleku  200g

- herbata owocowa  150ml

- plasterki banana  20g

Zupa  rosołek z makaronem i pietr. zieloną   350g 

–  udko z kurczaka 100g     

- ziemniaczki   150g

-  surówka z kapusty pekińskiej   100g

– kompot  200ml

Paluch kukurydziany 5g

- koktajl malinowy  150ml

 

A= 1,7

A= 1,7,9

A=7

Środa 24.10.2018r.

Wek 40g  z  masłem 10g                                                         – pasta twarogowo-makrelowa ze szczypiorkiem 30g

   - herbata owocowa 200ml

- gruszka  20g

Zupa z soczewicy z ziemniakami   350g 

–  zapiekanka makaronowa z kiełbaską, pieczarkami, serem żółtym z dodatkiem ketchupu   200g

– kompot  200ml

Banan 1 szt.

- herbatka  150ml           

 

A= 1,4,7

A= 1,7,9

A=---

Czwartek 25.10.2018r.

Bułeczka mleczna 40g   

z  masłem 10g

– dżemem truskawkowym  20g  

- kakao  200ml

- jabłka  20g

Zupa  ogórkowa z ziemniakami  350g 

–  gotowane pulpeciki brokułowo-wieprzowe    150g 

- kasza jęczmienna 40g

- buraczki   100g

– kompot  200ml

Pieczywo chrupkie jaglane z twarożkiem owocowym  150g

- herbatka 150ml       

 

A= 1,6,7

A= 1,3,7,9

A= 7

Piątek 26.10.2018r.

Chleb pszenno-żytni

i graham  40g  

z  masłem 10g                                                  – wędliną krakowską   20g

-  papryką kolorową  20g

- kawa zbożowa na mleku  200ml

- gruszka  20g

Zupa  kalafiorowa z grysikiem  350g 

–  filet z dorsza  80g 

- ziemniaczki  150g

- fasolka szparagowa zasmażana

z marchewką   100g   

– kompot  200ml

Serek Danonek  50g

- biszkopcik 5g

- herbatka 150ml

 

A= 1,7 A= 1,3,4,7,9

A= 1,7

 

W każdej grupie umieszczone są dozowniki z wodą mineralną , niegazowaną „Staropolanka” – podawana na każde życzenie dziecka.

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w naszych posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy i migdały
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin
  14. Mięczaki

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier wanilinowy, cynamon – zgodnie z informacją producenta mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera  i gorczycy.