Jadłospis

Dzień

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

18.06.2018r.

Chleb pszenno-żytni i mineralny  40g   z  masłem 10g                                                         – wędliną krakowską   20g      

- ogórkiem zielonym i papryką czerwoną 20g 

 - kawa zbożowa na mleku   200ml

- jabłka  20g

Zupa grochówka  z ziemniakami  i kiełbaską   350g 

–   makaron z sosem jogurtowo-truskawkowym z dodatkiem sera białego   200g   

– kompot  200ml

Drożdżówka

z dżemem  150g                                     – herbatka  150ml

 

A= 1,7

A= 1,7,9

A= 1,3,7

Wtorek 19.06.2018r.

Chałka 40g 

z  masłem 10g                                                         – płatki  kukurydziane

z mlekiem  200g

- herbatka owocowa   200ml

- truskawki  20g

Zupa  grysikowa

 z  pietr. zieloną   350g 

–  pieczeń z szynki  100g     

- ziemniaczki   150g

- surówka z kapusty młodej  100g

– kompot  200ml

Jogurcik naturalny 150g

- paluch kukurydziany 5g

- herbatka  150ml

 

A= 1,7

A= 1,7,9

A= 7

Środa 20.06.2018r.

Wek    40g  z  masłem 10g                                                         – pastą twarogowo-rybną

z koperkiem  30g

- herbata owocowa  200ml

- jabłka  20g

 

Zupa barszcz ukraiński

z   ziemniakami   350g 

–  risotto z kurczakiem i warzywami  200g     

– kompot  200ml

Budyń śmietankowy z sokiem malinowym  150g

- herbata  150ml           

 

A= 1,4,7

A= 7,9

A=1,7

Czwartek 21.06.2018r.

Rogalik 40g 

z  masłem 10g                                         

– serkiem kanapkowym  20g  

- kakao  200ml

- banan  20g

Zupa  pomidorowa z makaronem

i pietr.zieloną  350g 

–  gulasz wieprzowy  100g 

- kasza gryczana  40g

- surówka z ogórka kiszonego

i marchewki  100g   

– kompot  200ml

Jabłuszko  150g

- herbatka  150ml         

 

A= 1,6,7

A= 1,7,9

A= ---

Piątek 22.06.2018r.

Chleb pszenno-żytni

i graham 40g   z  masłem 10g                                                  – polędwicą drobiową  20g

- sałatą zieloną i pomidorem 20g

- kawa zbożowa  200ml

- jabłka  20g

Zupa  kukurydziana  350g 

–  jajko w sosie koperkowym  100g 

- ziemniaczki  150g

- marchewka z groszkiem  100g   

– kompot  200ml

Serek homogenizowany 150g

- herbatka 150ml

 

A= 1,7

A= 1,3,7,9

A= 7

 

W każdej grupie umieszczone są dozowniki z wodą mineralną , niegazowaną „Staropolanka” – podawana na każde życzenie dziecka.

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w naszych posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy i migdały
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin
  14. Mięczaki

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier wanilinowy, cynamon – zgodnie z informacją producenta mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera  i gorczycy.