Jadłospis

Dzień

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek 15.01.2018r.

 

Chleb pszenno-żytni i mineralny 40g z masłem 10g – kiełbaski śląskie na ciepło z ketchupem 50g

- papryką 20g

- herbata z cytryną 200ml

- jabłka 20g

Zupa krupnik z ziemniakami i pietr. zieloną 350g

– naleśniki z serem białym polane musem truskawkowym 200g

– kompot 200ml

Kanapka z masłem, serem żółtym na liściu sałaty i pomidorem 150g – herbata 150ml

 

A= 1,7

A= 1,3,7,9

A= 1,7

 

Wtorek 16.01.2018r.

 

Rogalik 40g z masłem 10g – serek Danonek 50g

- kakao 200ml

- banan 20g

Zupa ogórkowa z ziemniakami 350g

– potrawka z kurczaka z dod. kukurydzy, groszku i papryki czerwonej 100g

– ryż na sypko 40g

- surówka z marchewki i pora 100g

– kompot 200ml

Jabłuszko 150g – pierniczek 1szt. – herbatka owocowa 150 ml

 

A= 1,6,7

A= 1,7,9

A= 1

Środa 17.01.2018r.

 

 

Wek 40g z masłem 10g – pastą jajeczną ze szczypiorkiem 20g

- bawarka 200ml

- jabłka 20g

Zupa pieczarkowa z makaronem 350g

– bigosik 150g

- ziemniaczki 150g

– kompot 200ml

Kaszka manna na mleku z syropem malinowym 150g

– herbatka 150ml

 

A= 1,3,7

A= 1,7,9

A= 1,7

Czwartek 18.01.2018r.

Bułeczka 40g z masłem 10g

- miodem 10g

- zupa mleczna z ryżem 200g

- herbatka owocowa 150ml

- mandarynki 20g

Zupa barszcz ukraiński z ziemniakami 350g

– pieczeń z szynki 100g

– kasza jęczmienna 40g

- sałata lodowa z jogurtem greckim 100g

– kompot 200ml

Kisiel truskawkowy z ciasteczkiem 150g

– herbatka 150ml

 

A= 1,7

A= 1,7,9

A= 1

Piątek 19.01.2018r.

Chleb pszenno-żytni i razowy 40g z masłem 10g - mielonką tyrolską 20g

- ogórkiem zielonym i rzodkiewką 20g

- kawa zbożowa na mleku 200ml

- jabłka 20g

Zupa szpinakowa z lanym ciastem 350g

– filet rybny saute 100g

– ziemniaczki 150g

- fasolka szparagowa zasmażana z marchewką 100g

– kompot 200ml

Wek z masłem i twarożkiem malinowym 150g - herbata 150ml

 

A= 1,7

A= 1,3,4,7,9

A= 1,7

W każdej grupie umieszczone są dozowniki z wodą mineralną , niegazowaną „Staropolanka” – podawana na każde życzenie dziecka.

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w naszych posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy i migdały
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin
  14. Mięczaki

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier wanilinowy, cynamon – zgodnie z informacją producenta mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera  i gorczycy.